Uitleg van de (Online) Retrospective

Het meest ondergewaardeerde onderdeel voor team verbetering!

Online - Hybride - Live

Uitleg Retrospectives

De Sprintlint 4 Stappen Methode
Uitleg

De retrospectieve is een van de belangrijkste gebeurtenissen bij samenwerkende teams die ook gemakkelijk door de handen glipt. Om met je team effectieve retrospectieven te houden is niet altijd makkelijk, maar doe je het goed krijg je zeker waardevolle inzichten. Het is zeker niet de enige manier om te reflecteren, maar het is een goed startpunt voor het team om hun eigen proces te inspecteren en aan te passen voor de komende periode of sprints. Om jou en je team op weg te helpen hebben we Sprintlint ontwikkeld en krijg je van ons hieronder de retrospective handleiding in het algemeen en gratis download DE 4 STAPPEN METHODE.

Hieronder de korte versie (stappenplan van Sprintlint) en hier een zeer uitgebreide uitleg van: "Wat is een Retrospective".

Laat mens, team en organisatie snel verbeteren.
Sprintlint
Retrospective, reflectie door het team.

Reflectie op handelen, processen of andere zaken die remmend werken komen aan het licht. Maar ook de goede dingen komen naar voren, wat is fijn of goed? Door de minder goede dingen te verbeteren of de slechte dingen te verwijderen, krijgt het team meer plezier om samen naar hun doel werken. Daarom wordt het al veel gebruikt bij Agile, Lean en Scrum gebaseerde processen.

Hieronder eerst het SPRINTLINT 4 STAPPEN RETROSPECTIVE METHODE en meer in detail hoe dit er hybride/online aantoe gaat.

In 4 simpele stappen verder!

Stap 1 Sprintlint Retrospective Proces Zichtbaar Maken
Zichtbaar maken

Degene die onderdeel uitmaken van een proces, zeggen het niet maar weten het wel. Veelal kunnen zij benoemen wat er goed gaat en beter kan.

Stap 2 Sprintlint Retrospective Proces Bewust Verbeteren
Bewust verbeteren

Samen kiezen om te verbeteren, geeft energie om op persoon niveau aan te passen en zo profiteert iedereen in het proces.

Stap 3 Sprintlint Retrospective Proces Haalbare Successen
Haalbare Successen

Stimuleren om de haalbare successen aan te gaan vanuit de mensen en processen. Intrinsiek gemotiveerd met kleine stappen een groot verschil maken.

Stap 4 Sprintlint Retrospective Proces Verankeren Borgen
Verankering

Het verbeterproces borgen, omdat het regelmatig successen vieren werkt en veranderingen makkelijker opgepakt worden.

Online Retrospectives met een glimlach 2
Uitleg (online) LIVE retrospective

Een korte uitleg over de (online) retrospective, welke methode je ook kiest. De retrospective vindt plaats na een vaste periode (repeterend) of als afsluiting van een project.

 1. Voor een LIVE Sprintlint retrospective zorg voor een ruimte of online omgeving waar je alle mensen bij kunnen. Je start met het verwelkomen van de mensen en legt kort uit wat we gaan doen.

 2. Via een QR-code starten we met het verzamelen van de input via onze mobiel of pc. Dit gaat LIVE in de vergaderruimte of via een video meeting.
  We geven nu anoniem antwoord op bijvoorbeeld de volgende open vragen:
  - Wat ging er goed?
  - Wat moet er toegevoegd worden?
  - Wat ging er niet goed?
  - Wat moet er verbeteren?

 3. Is iedereen brengt 5 stemmen uit op de belangrijkste input. Uit de stemming komt een voorkeurslijst welke kort besproken wordt, waarna er twee a drie op de actielijst gezet worden.

 4. De mensen kunnen gelijk aan de slag, want de actielijst komt via de mail binnen als a4tje die we direct op de koelkast hangen of digitaal in je portal.

 5. Just repeat. :)

Marcel Stalenhoef Co-founder

Enthousiaste online-ondernemer met oog voor Human Centered Design en wordt blij van het verder helpen van mensen als zwemcoach, docent, ontwerper en leidinggevende. Marcel is te bereiken via 06 - 4939 3670

Klik om Marcel te bellen!
Sam Co-founder

Bevlogen ondernemer met de wil om mensen dichter bij elkaar te brengen met behulp van techniek. Wordt blij van mensen in processen begeleiden en iets mee te geven zijn affiniteit met alle soorten van techniek.

Klik om Sam te bellen!
Start gratis 5 retrospectives

Direct van Start!

SprintLint Gratis Proberen